2014. október 25., szombat

FÉNYRÓZSA TÁBOR 2014.


Lehetséges-e az időutazás? Sajátos, „fényrózsás” választ adtunk erre a kérdésre idei táborunkban: Mátyás király korát elevenítettük fel, mondhatni elutaztunk a reneszánsz kori Magyar Királyságba. Mesék, mondák segítségével ismerhették meg a gyerekek Mátyás király életét, uralkodói tetteit, a tudomány és a művészet felvirágoztatásáért véghezvitt cselekedeteit.
Szó szerint nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen nekiláttunk Mátyás csillagvizsgálója megépítésének, két emelet magasban! Ebben a munkában a fiúk jártak élen, amíg ők fűrészeltek, fúrtak-faragtak, addig a lányok színpompás, reneszánsz motívumokkal díszített ruhákat batikoltak, melyeket gyöngyökkel varrtak ki. A csillagda rendeltetésszerű használatát az időjárás sajnos megakadályozta, de hallhattunk előadást Grandpierre Attilától az eredetiről, Mátyás korának csillagászatáról, az udvarában megforduló csillagászokról. Szabács várának viadalát, Mátyás Fekete seregének összecsapását a törökkel számháború keretei között elevenítettük fel, melyben – a történelemhez hűen – győzött a magyar „sereg”, de a hazáért való küzdelmeket barantás viadalokon is gyakorolhattuk Andrási István segítségével. Hogy mit viseltek, milyen fegyvereket használtak a 15. század katonái, a Börzsönyi Nehézgyalogság hagyományőrző harcosai mesélték el és mutatták be nekünk.
A csaták közti időben elkészült a fiúk ruhája, így a sereg teljes harci pompáját örökíthette meg a Mátyás király és a törökök című filmünk.
Az udvari élet hangulatát idézték a reneszánsz virágénekek, dalok.  Kedvencünk egy francia kánon lett, amely gyakran felhangzott egyfajta „munkadalként” a kézműveskedések alatt is. A tábor minden napján felcsendült a muzsika, az ifjú leventék táncba vitték a fiatal hölgyeket, ugyanazokkal a lépésekkel, amelyekkel Mátyás király korában is járhatták. Élőben is zenélt nekünk a Musica Florens zenekar. Építettünk várat, írtunk mesét, költöttünk indulót, sajátos divatot hoztunk létre, agyagoztunk, festettünk, nemezeltünk, medált készítettünk, minden egyes új alkotással élőbbé varázsolva az elmúlt kort.
Az utolsó nap látott előadásban időtlen témát dolgozott fel Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád: A halhatatlanságra vágyó királyfi meséje örök kérdéseinkről, félelmeinkről, vágyainkról szólt, hol komolyan, hol viccesen, néha kicsit félelmetesen, a magyar népmesék bölcsességével.
Meghívtuk a szülőket is Mátyás király udvarába: a tábort zenés kiállítással zártuk, megmutattunk mindent: ruhákat, tárgyakat, a csillagvizsgálót, a dalunkat, a zenét, a táncokat, a filmet, fényképeket, amit pedig nem lehet kiállításon megmutatni, azt hazavittük magunkban.
 Visszatértünk az időutazásból, de magunkkal hoztuk az élményeket, emlékeket, tapasztalatokat, barátságokat és egy kicsit Mátyás király örökségét is.

Köszönjük az együttlétet mindenkinek, Zebegénytől Nassjøig, Dunakeszitől Český Krumlovig, kicsiknek és nagyoknak, visszajáróknak és újoncoknak, gyerekeknek, segítőknek, felnőtteknek!

2014-ben velünk voltak:
A gyerekek:
Andor Iván, Balogh Charlotte, Flamich Fruzsina, Fodor Zsófia, Germain Mátyás, Germain Sára, Gehér Koppány, Kis Fruzsina, Kertész Lilla, Krebsz Szabolcs, Kondor Kornél, Parádi Tamás, Püski Hunor, Püski Zselyke Ritzl Hanga, Szabó Hanna, Szabó Gréta, Szász Anna, Tobias Ambrus, Varga Zselyke, Wencel Anna, Bedő Márton, Bedő Sebestyén, Feke Boldizsár, Fenyvesi Csanád, Fenyvesi Johanna, Ferenci Zoé, Gózon David, Gózon Klara, Pantali Anna, Pantali Ábel, Pantali Emma, Viraszkó Panna
Segítők:
Feke Zsófia, Gózon Salamon
Vendégeink:
Andrási István, Börzsönyi Nehézgyalogság, Fabók Mancsi Bábszínháza, Grandpierre Attila, Keresztes Nagy Árpád, Musica Florens zenekar
A felnőttek:
Bereczky Bence, Bereczkyné Kovács-Sztríkó Sarolta, Blahó Csaba, Csilléry Orsolya, Gyarmati Orsolya
Gózon Francisco, Konta Noémi, Kőszegi Renáta, Lugosi Bea, Sajgó Emese
További fotók a táborról:

Fényrózsa 2014